För att använda våra appar och konfigurationer behöver du först skaffa ett ExpressVPN-konto.

Den här guiden visar hur du installerar ExpressVPN:s app för Linux.

ExpressVPN är kompatibelt med följande Linux-operativsystem:

• Ubuntu: 20.04 och högre
  • Debian: 10 och högre
  • Fedora: 37 och högre
  • Arch: Senaste rullande släpp
  • Raspberry Pi (armhf): Pi OS 10 och högre
  • Mint: Linux Mint 20 och högre
Viktigt: ExpressVPN stöder inte officiellt någon distro som inte nämns i listan ovan. Ifall din distro är baserad på något av operativsystemen ovan kan du fortfarande installera och använda ExpressVPN genom att följa den här guiden. ExpressVPN tillhandahåller dock inga lösningar för eventuella problem som uppstår i sådana fall.

Om du föredrar att kontrollera ExpressVPN:s app för Linux med ett grafiskt användargränssnitt (GUI) kan du göra det med ExpressVPN:s webbläsartillägg för Chrome och Firefox. Installera webbläsartillägget efter att du installerat appen.

Föredrar du manuell installation? Läs instruktionerna för manuell installation för OpenVPN (via Terminal) och OpenVPN (via Ubuntu Network Manager).

Föredrar du video? Du kan följa klippet nedan eller se videon på YouTube här.

Gå direkt till…

Ladda ner installationsprogrammet
Installera och aktivera appen
Anslut till en VPN-serverposition
Koppla från en VPN-serverposition
Välj en annan serverposition
Byt till ett annat VPN-protokoll
Blockera annonser, trackers och skadliga sidor
Öppna appmanualen
Använd autofyll
Använd autoanslutning
Använd ExpressVPN:s webbläsartillägg
Avinstallera appen
Felsök din anslutning

Ladda ner installationsprogrammet

Gå till ExpressVPN:s installationssida. Fyll i dina inloggningsuppgifter till ExpressVPN ifall du uppmanas till det och klicka på Logga in.

Fyll i dina inloggningsuppgifter och klicka på "Logga in".

Fyll i verifieringskoden som skickats till din e-post.

Välj ditt operativsystem för Linux till höger.

Välj ditt operativsystem för Linux.

Obs: Debian- och Mint-användare väljer Ubuntu. För att ta reda på vilket operativsystem för Ubuntu eller Fedora du kör går du till Terminal och fyller i:

uname -m

eller

arch

Om du ser “64” (till exempel“x86_64”) använder du en 64-bitars Linux-distribution. I så fall ska du ladda ner 64-bitarsinstallationsprogrammet.

Klicka på Ladda ner.

Klicka på "Ladda ner".

Välj Spara fil. Klicka på OK.

Håll det här webbläsarfönstret öppet. Du kommer behöva aktiveringskoden för konfigureringen senare.

Du kommer behöva aktiveringskoden för konfigureringen senare.

Valfritt: Läs om hur du laddar ner PGP-nyckeln och verifierar signaturen.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Installera och aktivera appen

Installera appen

Obs: Ifall du inte kan installera appen direkt med GUI kan du installera den med kommandotolken.

Gå till mappen Nedladdningar. Leta upp och högerklicka på installationsfilen du laddade ner tidigare. Klicka på Öppna med annan applikation > Installera programvara > Välj.

Klicka på Installera.

Klicka på “Installera” för att ladda ner ExpressVPN:s installationsfil..

Fyll i ditt lösenord och klicka på Autentisera.

Fyll i ditt lösenord och klicka på Autentisera.

Installationen kommer att starta automatiskt.

Efter att installationen är färdig går du till Terminal.

I Terminal-fönstret kör du följande kommando:

expressvpn

Kör kommandot “expressvpn.”

Kommandotolkinstallation för appen

I Terminal-fönstret kör du följande kommando:

cd ~/Downloads/

Kör kommandot “cd Downloads.”

Beroende på din distribution kör du ett av följande kommandon:

Ubuntu / Debian / Mint:

sudo dpkg -i [installer filename]

Kör kommandot för att installera ExpressVPN:s installationsfil.

Fedora:

sudo dnf install [installer filename]

Arch:

sudo pacman -U [installer filename]

Fyll i ditt användarlösenord för att installera filen.

För Arch anger du y för att gå vidare med installationen.

Aktivera appen

Öppna en ny Terminal. Kör det här kommandot:

expressvpn activate

Kör kommandot “expressvpn activate.”

Klistra in aktiveringskoden du hittade tidigare. Observera att koden inte kommer visas på skärmen. Tryck på Enter.

Du kan hjälpa till att göra ExpressVPN bättre genom att dela anonyma diagnostikrapporter. Tryck Y för att acceptera eller n för att neka.

Tryck “y” eller “n” för att välja om du vill hjälpa till att förbättra ExpressVPN.

Ifall du vill avstå från att skicka diagnostik till ExpressVPN i framtiden kör du det här kommandot:

expressvpn preferences set send_diagnostics false

Kör kommandot för att avstå från att skicka diagnostik.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Anslut till en VPN-serverposition

I Terminal-fönstret kör du följande kommando:

expressvpn connect

Kör kommandot “expressvpn connect.”

Ifall du ansluter för första gången kommer ExpressVPN använda funktionen Smart position för att välja serverposition åt dig baserat på faktorer som hastighet och geografisk närhet.

Är det inte första gången du ansluter kommer ExpressVPN ansluta till den serverposition du senast anslöt till.

När du är ansluten kommer du se meddelandet “Connected to…” i grönt.

Du kommer att se meddelandet “connected to” i grönt.

Som standard kommer du se ett meddelande som visar att ExpressVPN är anslutet.

Du är ansluten till ExpressVPN.

Observera: Med ett enda ExpressVPN-abonnemang kan du vara ansluten på upp till åtta enheter samtidigt, oavsett plattform. Om du provar att använda fler enheter än så visas skärmen nedan:

Du har överskridit ExpressVPN’s gräns för antal enheter på samma abonnemang..

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Koppla från en VPN-serverposition

För att koppla från en serverposition kör du följande kommando:

expressvpn disconnect

ExpressVPN kommer att koppla från den anslutna servern.

Kör kommandot “expressvpn disconnect.”

Som standard kommer du att se ett meddelande som indikerar att ExpressVPN är frånkopplat.

Du är frånkopplad ExpressVPN.

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Anslut till en annan VPN-serverposition

För att hitta en lista över rekommenderade positioner att ansluta till anger du följande kommando i terminalen:

expressvpn list

Som standard kommer ExpressVPN föreslå den position som ger dig den bästa upplevelsen, kallad Smart position, överst på listan.

För att se en lista över alla tillgängliga positioner anger du:

expressvpn list all

Anslut till en specifik VPN-serverposition

För att ansluta till en specifik VPN-serverposition anger du:

expressvpn connect [LOCATION]

eller

expressvpn connect [ALIAS]

För att till exempel ansluta till USA – New York anger du:

expressvpn connect "USA - New York"

eller

expressvpn connect usny

Kör kommandot "expressvpn connect 'USA - New York'."

Anslut till Smart position

För att ansluta till Smart position anger du:

expressvpn connect smart

Behöver du hjälp? Kontakta ExpressVPN:s kundtjänst för att få hjälp direkt.

Tillbaka till toppen

Byt till ett annat VPN-protokoll

Viktigt: Koppla från ditt VPN innan du byter till ett annat protokoll.

VPN-protokoll är de metoder din enheter använder för att ansluta till en VPN-server. För bästa upplevelse rekommenderar ExpressVPN att du använder alternativet Automatiskt. Det används som standard och väljer automatiskt det protokoll som är bäst lämpat för ditt nätverk.

I vissa fall kan protokollbyte ge dig snabbare anslutning.

För att byta till Lightway – TCP kör du följande kommando:

expressvpn protocol lightway_tcp

För att byta till Lightway – UDP kör du följande kommando:

expressvpn protocol lightway_udp

För att byta till OpenVPN – TCP kör du följande kommando:

expressvpn protocol tcp

För att byta till OpenVPN – UDP kör du följande kommando:

expressvpn protocol udp

Kör kommandot “expressvpn protocol udp.”

För att använda alternativet Automatiskt kör du följande kommando:

expressvpn protocol auto